Genital Siğiller

Genital siğil nedir?

Genital siğil, kısa adı HPV olan Human Papilloma Virüs’ün sebep olduğu genital bölgede; özellikle penis ve anüs çevresinde görülen kabartılar ile tanınan bir hastalıktır. Büyüteçle görülecek kadar küçük veya gözle görülecek kadar büyük yükselti şeklinde veya kabartı şeklinde olabilir, zaman zaman karnıbahar şeklinde de izlenebilir. Siğiller nadiren kendi başlarına kaybolabilir, aynı sayı ve şekilde kalabilir, sayı veya boyut olarak artabilirler.

HPV nedir?

HPV virüsü papilloma virüs ailesine ait, 170′ den fazla alt tipi olan ve bunların yaklaşık yarısının genital siğil etkeni olduğu virüslerdir. Kansere neden olabilen yüksek riskli HPV tipleri başlıca 16,18,31,33 ve 35’dir. Bu kanserler; penis, rahim ağzı (servikal), vulvar, anüs (makat) ve ağız-boğaz kanserleridir. En sık görülen yüksek riskli tipler, tip 16 ve 18’dir. Bu iki tip rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık p’ inden sorumludur. HPV tip 6 ve 11 ise anüs ve genital bölge siğillerinin % 90’ından fazlasında sorumlu olan kanserojen olmayan tiplerdir.

HPV nasıl bulaşır?

HPV, gözlenebilen siğili olsun ya da olmasın enfekte cinsel ilişki (oral seks de dahil) ve ten teması ile bulaşabilir. Bunun haricinde HPV’nin kişisel kullanım eşyalarının paylaşılması, hamam, sauna, ortak tuvalet gibi nedenlerle de bulaşabileceğine dair literatürde bilgi olmakla birlikte; HPV genel olarak cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmektedir.

HPV bulguları nelerdir ve erkekte ne gibi sağlık problemleri oluşturur?

HPV ile enfekte olmuş erkeklerde veya kadınlarda bulgular aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bu nedenle, enfeksiyon etkeni virüsün ne zaman kapıldığı ile ilgili zaman tayin etmek oldukça zordur. Bazı erkeklere HPV virüsü bulaşsa bile herhangi bir bulgu olmadan tamamen kendiliğinden vücuttan kaybolabilir. Eğer HPV vücutta kalıcı hale gelirse genital siğillere veya bazı kanserlere sebep olabilir.

HPV nin siğillere veya bazı kanserlere sebep olabiliy HPV’nin bazı insanlarda sağlı problemi oluştururken neden bazı insanlarda oluşturmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Eğer karnın alt bölgesinde, peniste, yumurtaların (testis) cildinde, makatınızda, siğil, kabartı ve yaralar görürseniz mutlaka Uropark ekibine danışın.

HPV kanser ilişkisi nedir?

Erkeklerde HPV’ye bağlı kanserler sık değildir. Ancak immün sistemi zayıf olan ve anal siğili olan erkeklerde kanser gelişme miktarı diğer durumlara göre fazladır. HPV’nin kendisi kanser değildir ancak hücresel düzeyde oluşturduğu değişikler ile özellikle servikal (rahim ağzi), penis, vulva, makat, ağız boğaz kanserlerine neden olabilir. HPV’ye bağlı oluşan bu kanserler oldukça yavaş gelişirler ve bazen tanı konulması yıllar hatta on yıllar alabilir. HPV’ ye bağlı kanserler erken tanı konulduğunda çoğunlukla tedavi edilebilen kanserlerdir.

HPV tanısı için test var mı?

HPV tanısı için aynı zamanda HPV’nin tip tayininde yapıldığı HPV-DNA PCR testi yapılmaktadır. Herhangi bir belirti, bulgu olmadan rutin olarak tarama amaçlı test önerilmemektedir. Ancak hekimin kararı veya çiftin endişesi nedeni ile kişiselleştirilmiş yaklaşım uygulanabilir.

HPV den nasıl korunabiliriz?

HPV ve HPV ye bağlı kanserlerden korunmanın bilinen iki yolu vardır. Birincisi aşılanma, ikincisi cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanmadır.

HPV aşısı ve zamanlaması için lütfen ekibimden bilgi alınız.

HPV çiftin cinsel hayatını nasıl etkiler?

Çiftlerden birinde genital siğil olması durumunda siğil uzaklaştırılana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Siğil uzaklaştırıldıktan sonra bulaştırıcılığın ne kadar devam ettiği bilinmemekle birlikte; 2-4 hafta gibi bir süre sonunda çiftlerin normal cinsel hayatlarına devam edebilecekleri kabul edilmektedir.

Genital siğillerin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Tedavinin amacı siğili ortadan kaldırmaktır. Siğiller bazen kendiliğinden de kaybolabilirler. Tedavi seçiminde siğil sayısı, boyutu, anatomik yerleşim yeri, hasta seçimi, tedaviye ikincil yan etkiler ön plana çıkar. Tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir; 1-Elektrokoterizasyon (Domain Surgical’s FMXTM) 2-Cerrahi eksizyon, 3-Kriyoterapi, 4-Lazer uygulaması, 5- Medikal tedaviler. Bunlar arasında en sık uygulanan, yöntem, her bir siğilin koterizasyonu (yakılması) dur. Bu yöntem diğerlerine göre daha kolay ve maliyeti düşük bir yöntemdir. Uropark ekibi hastalarına temel tedavi yöntemi olarak Domain Surgical’s FMX™ cihazı ile yapılan koterizasyonu Önermektedir. Diğer cerrahi ve medikal tedavi alternatifleri hakkında Uropark ekibinden bilgi alabilirsiniz.

Genital siğil koterizasyonu nasıl yapılmaktadır?

Bu işlem lokal (bölgesel) anestezi altında Domain Surgical’s FMX™ cihazının kullanılması ile yapılmaktadır (Şekil 2). Bu cihaz modern teknolojinin ürünü olup, klasik koter cihazlarından siğile bitişik doku hasarının azlığı ve daha az iz bırakması özellikleri ile ayrılmaktadır. Bu sayede hastalarımızın siğilleri tedavi edildikten sonra yara iyileşme süreleri kisalmakta ve daha az iz kalmaktadır.