Böbrek kanseri, böbrek dokusu içerisinde kötü huylu hücre büyümesidir. Bu kanser türünün tıbbi terimi “böbrek hücreli kanser” ’dir. Böbrek kanseri tüm kanser türleri arasında %3-4’lük bir orana sahip olup, ülkemizde ortalama tanı yaşı 64’tür. Son dönemde tüm dünyada ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte böbrek tümörlerinin erken tanısında artış görülmektedir.
İlişkili risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir: İçilen doz ve süreye bağlı olarak sigara, obezite, hipertansyion, ailede böbrek kanseri hikayesi, mesleki maruziyet (trikloretilen), erkek cinsiyet (kadınlara göre 2 kat fazla görülmektedir, asetaminofenin (bir çeşit ağrı kesici) yoğun kullanımı ve von Hippel-Lindau hastalığı gibi bazı genetik bozukluklar verilebilir. Ailesel genetik araştırmaların kimlere yapılması gerektiği konusunu lütfen UROPARK hekimlerine danışınız.
Böbrek kanserinin gelişimini önleyecek bir yöntem henüz bulunmamaktadır. Ulusal ve uluslararası sağlık otoriteleri böbrek kanseri için taramayı önermemektedirler. Ancak ailesinde özellikle genetik hastalıklar nedeniyle erken yasta böbrek kanseri hikayesi olan bireyler bu önerinin dışındadır. Bu kişilere erken yaşlarda
ultrasonografi ile değerlendirme önerilmektedir.
Böbreklerimiz vücudun derinliklerinde yerleşmiş organlarımız olduğu için böbrek kanserleri hastalığın ileri evrelerine kadar belirti vermeyebilirler. Bu nedenle hastalığın klasik belirtileri olan yan ağrısı, ele gelen kitle ve
idrardan kan gelmesi hastalarda nadiren ve hastalığın ileri evrelerinde görülür. Bunun yanında yorgunluk, iştah kaybı ve açıklanamayan ateş görülebilir. Günümüzde böbrek tümörleri çoğunlukla başka nedenlerle yapılan görüntülemelerde tesadüfen saptanır.